
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Ankara Çocuk Eğitimevinde, hükümlü ve tutuklu çocukların hazırladığı kutlama programını izledi. Tek tek tokalaşıp sarılarak çocukların 23 Nisan bayramını kutlayan Şahin, küçük hükümlü ve tutuklulara birer kol saati armağan etti.
Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Kenan İpek, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Boyrazoğlu ve Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok’un katıldığı programda konuşan Şahin, burada kalan çocuklara evlerindeki sıcaklığı vermeyi amaçladıklarını söyledi.
Şahin, Eğitimevindeki program öncesi, aynı kompleks içinde yer alan Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları Personeli Eğitim Merkezini gezerek,yetkililerden bilgi aldı. Buradan, tutuklu ve hükümlü 45 çocuğun kaldığı Ankara Çocuk Eğitimevine geçen Şahin, tutuklu ve hükümlü çocukların kaldığı 6 kişilik koğuşları gezdi. Çocukların çalışma masalarındaki kitapları inceleyen Şahin, okuma yazma bilmeyen çocuklara eğitim verildiğini diğer çocukların da açık ilköğretim, lise ve meslek okullarına devam ettiklerini belirtti. Şahin, ''Şu anda kendimi bir eğitim kurumuna girmiş gibi hissediyorum'' dedi.
Şahin, çocuk hükümlülerin kaldığı odaları inceledi
Bakan Şahin, yetkililerden, eğitimevinde kalan çocukların hangi suçtan geldikleri, kalma süreleri, aileleri, ziyaretçi gelip gelmediği gibi bilgilerin kendisine verilmesini istedi. 3 ranza, 6 giysi dolabı ve bir çalışma masasından oluşan odada bir ranzaya oturan Şahin, yatak başına asılı şiir sözleri ve posterleri inceledi. Mehmet Ali Şahin, daha sonra hükümlü ve tutuklu çocukların hazırladığı 23 Nisan Çocuk Bayramı kutlama programına katıldı.
Programın açılışında konuşan Şahin, Ulu Önder Atatürk'ün, ''Bu memleketi ben kurtarmadım, millet kendi kendini kurtardı'' şeklindeki sözlerinin çocukluğundan bu yana hatırında kaldığını söyleyerek, diktatörlüklerin, krallıkların hüküm sürdüğü bir çağda, millet egemenliğini hayata geçiren başka bir lider olmadığını belirtti. Cumhuriyet'in, milletine kayıtsız, şartsız inanan bir anlayışla kurulduğunu kaydeden Şahin, bu anlayışın hiçbir dönemde unutulmaması gerektiğini vurguladı.
Tutuklu ve hükümlülerin kaldığı bu mekanın bir ''eğitimevi'' olduğunu belirten Şahin, ''Burada kalan 45 çocuğumuz bizim çocuğumuzdur'' dedi. Eğitimevinde çalışanların, bu çocuklara evlerindeki sıcaklığı vermeyi, onların anne, babaları olmayı amaçladıklarını anlatan Şahin, ''Burası, çocuklarımızın cezalarını çektikleri bir eğitim kurumu ama onlar sadece zamanlarını doldurmuyor, aynı zamanda eğitim alıyor'' diye konuştu.
Çocuklara kol saati hediye etti
Bu çocukların hepsini bundan sonraki hayatlarına en iyi şekilde hazırlamanın, yetiştirmenin kendilerinin görevi olduğunu söyleyen Şahin, ''Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramımızın bütün ülkemize, özellikle

yavrularımıza hayırlı olmasını diliyorum. Bu şuurla, bu inançla 23 Nisan 1920'nin ne anlama geldiği, Cumhuriyet'in hangi amaçla, hangi ilkelerle kurulduğu şuuruyla yetişmelerini diliyorum'' dedi.
Şahin, konuşmasının ardından, kurum veya kurum dışı kurslarda sertifika almaya hak kazanan çocuklara belgelerini verdi ve birer kol saati hediye etti. Hükümlü çocuklar da Şahin’e hatıra olarak cezaevinde üretilen seramik bir testi verdi.
Program, tutuklu ve hükümlü çocukların hazırladığı, koro, tiyatro gösterileri ve halk oyunlarıyla son buldu. Korodaki çocukların seçtikleri duygusal türküler nedeniyle salonda zaman zaman duygusal anlar yaşanırken, skeçler halinde hazırlanan komedi gösterileri ise izleyicilere ve çocuklara neşeli dakikalar yaşattı.