Değerli Basın Mensupları,
8 Nisan 2002 günü resmî bir ziyaret amacıyla gittiğim Hindistan’dan çok yararlı görüşmeler yapmış olarak, memnuniyet verici sonuçlarla dönüyorum.
Pek çok alanda dostane ilişkiler sürdürdüğümüz Hindistan’ı ziyaretim sırasında; başta Hindistan Adalet Bakanı Shri Arun Jaitley ve İçişleri Bakanı Lal Krishna Advani olmak üzere, görüştüğüm tüm muhataplarım tarafından büyük bir konukseverlikle karşılandım.
Hindistan Adalet Bakanı ve Yüksek Mahkeme Başkanı ile yaptığım görüşmelerde iki ülke hukuk sistemleri konusunda bilgi alışverişinde bulunduk. İki ülkedeki yargı sistemlerini karşılaştırdık ve ülkelerimiz arasındaki dostane ilişkilerin sürdürülmesinin çok faydalı olacağı noktasında görüş birliğine vardık.
Hindistan Parlâmentosu Başkan Vekili ile yaptığım görüşmede, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi yönünde görüşlerimizi açıkladık.
Adalet Bakanı Sayın Jaitley ile “Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı ile Hindistan Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı Arasında İşbirliğine İlişkin Protokol”ü imzaladık. Bu Protokolde şu hususlar öngörülmektedir;
- Hukukî konularda bilgi değişimi,
- Her iki tarafın adlî makamlarının örgütlenme yapıları ve çalışmaları ile ilgili deneyim değişimi,
- Her iki taraf için yararlı bulunan konularda inceleme yapmak amacıyla uzman değişimi,
- Yasa hazırlama çalışmaları ve yasal hükümlerin uygulanması konusunda bilgi değişimi,
- İki ülke Adalet Bakanlıkları için yararlı diğer hukukî ve adlî konularda işbirliği.
1998 yılında Türkiye ve Hindistan arasında imzalanan Cezaî Konularda Karşılıklı Adlî Yardım Anlaşması ile diğer ikili ve çok taraflı çeşitli anlaşmalar çerçevesinde adalet alanında ilişkilerimiz oldukça yoğunlaşmış bulunmaktadır.
Yeni Delhi’deki muhataplarımla yaptığım görüşmelerde, iki ülke arasında yürürlükte olan ikili ve çok taraflı anlaşmaların memnuniyet verici şekilde işlediği, hukukî ve cezaî işlerde adlî yardımlaşma konularında önemli bir sorun bulunmadığı anlaşılmıştır.
Muhataplarımın Hindistan İçişleri Bakanı ile geçen yıl Ülkemizi ziyareti sırasında 29 Haziran 2001 tarihinde imzaladığımız Suçluların İadesi Anlaşması’nın bir an önce onaylanmasını bekledikleri görülmüştür.
Hindistan’a yaptığım ziyaretin iki ülke ilişkilerinin daha da gelişmesi yönünde atılmış olumlu bir adım olduğuna inanıyorum. Bu çerçevede, ziyaretim sırasında imzaladığımız İşbirliği Protokolü’nün yalnız iki ülke arasında hukukî alandaki işbirliği için değil, aynı zamanda diğer alanlardaki ilişkiler için de sağlam bir temel oluşturacağına inanıyorum.
Ziyaretim süresince Hindistan yönetimi ve halkının Türkiye’ye karşı yakın dostluk duyguları taşıdığını gözlemledim. Kurtuluş Savaşımızı destekleyen ve ondan aldığı ilhamla Mahatma GANDİ’nin önderliğinde bağımsızlık mücadelesini kazanan ve bağımsız bir Cumhuriyet kurmayı başaran Hindistan halkı ile Türk halkı çok eski ve köklü kültürlere sahip olmanın yanında, bağımsızlık mücadelelerindeki ortak yönler dolayısıyla da, her zaman dostane ilişkiler içinde olmuşlardır.
Başta Hindistan İçişleri Bakanı Sayın Lal Krishna Advani, Adalet Bakanı Shri Arun Jaitley ve Parlamento Başkan Vekili olmak üzere, Hindistan devlet adamlarına ve bütün görevliler ile Hindistan halkına bize gösterdikleri yakın dostluk ve konukseverlik için teşekkür ederim. |